Komuniti Pendidikan Kuantan

Forum Cikgu-cikgu Sekitar Kuantan
 
HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log in  

Share | 
 

 Bagus ke ETEMS?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin
avatar

Posts : 18
Join date : 2008-03-03

PostSubject: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 9:10 am

Salams forumer semua, bagus ke ETEMS ni?
Back to top Go down
View user profile http://pendidikankuantan.justforum.net
mr civic
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 414
Join date : 2008-03-05
Location : Field Village

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 12:26 pm

sebagai guru mungkin bagus,tp sbg ayah tk nampak jalan
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mrcivic
Mr.A
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 73
Join date : 2008-03-03
Age : 35
Location : Sekilau Hill

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 12:38 pm

mr civic wrote:
sebagai guru mungkin bagus,tp sbg ayah tk nampak jalan

betul tu bro... tapi ada jugak yg kata pada guru pun mcm 2 beban plak..
Back to top Go down
View user profile http://www.malaysianbikers.com.my/forum
mr civic
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 414
Join date : 2008-03-05
Location : Field Village

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 12:46 pm

aku setuju,guru bi tambah kije
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mrcivic
walidshauqi
Kerani Gaji
Kerani Gaji
avatar

Posts : 48
Join date : 2008-03-05
Age : 37

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 12:56 pm

dari segi bebanan kerja tu
memang dah terbeban dah
apa pun kita lah yang boley membantu anak bangsa kita sendiri jgn nnt ank2 kita susah dikemudian hari cheers cheers Laughing
Back to top Go down
View user profile
walidshauqi
Kerani Gaji
Kerani Gaji
avatar

Posts : 48
Join date : 2008-03-05
Age : 37

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 12:57 pm

buddy support system ni sebenarnyer berkesan ker?
Back to top Go down
View user profile
mr civic
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 414
Join date : 2008-03-05
Location : Field Village

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 1:04 pm

hakikatnya,budak melayu makin teruk
tgk sko cina,dia ajar sains dgn math dlm bahasa cina je
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mrcivic
walidshauqi
Kerani Gaji
Kerani Gaji
avatar

Posts : 48
Join date : 2008-03-05
Age : 37

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 1:34 pm

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan gagah perkasa
Kuatkan semangat teruskan usaha
Melayu kan gagah di nusantara
Back to top Go down
View user profile
mr civic
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 414
Join date : 2008-03-05
Location : Field Village

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   5th March 2008, 9:14 pm

jgn cepat setuju dgn cadangan yg belum tentu kejayaannya,saksikan keputusannya nt
upsr
anak bagsa kita la tikus putihnya
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mrcivic
sundayman
Kerani Gaji
Kerani Gaji
avatar

Posts : 49
Join date : 2008-03-05

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   6th March 2008, 10:29 am

tahun ni masih dwi bahasa...

derang eggless ... takut keputusan merundum jatuh...
Back to top Go down
View user profile
mr civic
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 414
Join date : 2008-03-05
Location : Field Village

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   6th March 2008, 11:21 am

lepas p/raya mungkin masuh
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mrcivic
mr civic
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 414
Join date : 2008-03-05
Location : Field Village

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   6th March 2008, 11:34 am

tol tu sundayman
balck eggless tol la
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mrcivic
Mr.A
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 73
Join date : 2008-03-03
Age : 35
Location : Sekilau Hill

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   6th March 2008, 10:02 pm

kemungkinan...........tak masuh.. sbb baru ni ada sorang cikgu skolah aku pegi kurus ETEMS utk PEMULIHAN..
pelik...
Back to top Go down
View user profile http://www.malaysianbikers.com.my/forum
mr civic
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 414
Join date : 2008-03-05
Location : Field Village

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   7th March 2008, 8:55 am

last last kursus etems utk kerani dan par sekolah pn ada..
dunia..dunia apa sudah jd pd kita..
tikus putih org 2 tertentu.. Evil or Very Mad
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mrcivic
walidshauqi
Kerani Gaji
Kerani Gaji
avatar

Posts : 48
Join date : 2008-03-05
Age : 37

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   8th March 2008, 8:57 am

jadi siapa yang perludipulihkan
kita atau pelajar2...
nmpks macm cikgu jer yg kene pemulihan ni ...
habislaaa
Back to top Go down
View user profile
mr civic
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 414
Join date : 2008-03-05
Location : Field Village

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   9th March 2008, 5:53 pm

duit dah bnyak keluar
kursus sana kursus sini..
pe pe saje etems ni..
Back to top Go down
View user profile http://profiles.friendster.com/mrcivic
coffee_princess
Kerani Gaji
Kerani Gaji
avatar

Posts : 45
Join date : 2008-03-10

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   10th March 2008, 1:56 am

2 me, 1 gud thing about etems ni bleh challenge cikgu2 n students kite... tp yela mcm u guys ckp la.. pelaksanaan sblm R&D complete.. gini la jadinye... queen
Back to top Go down
View user profile
erina
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 249
Join date : 2008-03-05
Age : 35
Location : kuantan,pahang

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   12th March 2008, 5:32 pm

kita tegok dari sudut positif n negatif k kawan2:

MUrid kebaikan;
1. dapat belajar english dgn lebih mendalam lagi
2. kalu cuma diajar kat sekolah yg bagus, bebudak kg plak akan ketgglan
3. murid dapat menggunakan atau sentuh gak lah latop dari x tau n takut
4. murid akan belajar dengan lebih tekun untuk mencapai keputusan yg baik.

5. software yg menarik minat murid. cuba korang guna bebarang etems tu masa mengajar mesti murid korang bertambah excited nak belajar dan lebih tekun masa korang.

keburukan:
1. murid yg lemah english akan ketinggalan
2. dari minat subject tu terus tak minat
3. keputusan akn merundum jatuh...


guru kebaikan
1. dapat laptop free bleh buat assignment
2. meningkatkan lagi ilmu guru dalam ict
3. dari langsung tak guna english tup2 terer english siap ada slang lagi.
4.bekerjasama dgn guru english.
5. dapat bisp..10% ma sapa mau bg.lepas gak susu anak atau sehelai dua baju baru.


keburukan:
1. memng membebankan, lebih2 lg dgn adanya buddy support yg diadakan setiap minggu.
2. kalu laptop ilang kita yg kena ganti
3. cegu kene g course tgl murid
4. kena g course yg kekadang kita dah tau dah nak buat ape.excell, word, powerpoint


to overcome:
1. untuk buddy support system bglah skit upah kat cegu bi yg mengajar tu.sebulan rm20 pun dah ok.
2. kita kena aware dengan perubahan zaman skang.tgk balik what are we trying to produce..kita nak murid kita celik it..so kalu gi blajar kat u oversea tak lah buta it sgt.
3. lebihkan lg notes2 kat dalam kelas in english.


ni pendapat aku lah...tapi yg pasti walau macam mana kita blaja bahasa orang jgnlah smpai lupa bahasa kita sendiri.. BAHASA MELAYU..warisan kita...slalu ingatkan murid kita... cheers cheers
Back to top Go down
View user profile
balsa12
Jaga Sekolah
Jaga Sekolah


Posts : 8
Join date : 2008-03-10

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   17th March 2008, 6:55 pm

Just my point of view regarding eTEMS...

Bile tgk balik kenape etems dilaksanakan adalah untuk meningkatkan pencapaian murid2 dlm bahasa inggeris.Tujuan yang bagus tp strategi perlaksanaan yg kurang bagus..
Kenapa kurang bagus?Sebab subjek yg dipilih (Sains and Matematik) adalah subjek yg memerlukan kefahaman konsep instead of kefahaman dari pembacaan..
Lagipun subjek sains and matematik pun dh bnyk term yg dh dimelayukan dr bahasa inggeris.
Pilih la subjek yang kene banyak membaca cthnye Sejarah,pendidikan islam,moral. Baru bnyk belajar vocab baru.
Issue etems dapat challenge cikgu rase x patutla sbb cikgu2 dh cukup terchallenge ngan beban tugas sekarang, belum lg dgn terchallenge ngan masalah displin murid2.
A good suggestion from my chinese friends, "buat syarat utk lulus SPM mesti lulus BI", sebagaimana kerajaan buat syarat utk lulus SPM mesti lulus BM yang menyebabkan peningkatan penguasaan BM dikalangan pelajar bukan melayu.
Back to top Go down
View user profile
erina
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 249
Join date : 2008-03-05
Age : 35
Location : kuantan,pahang

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   21st March 2008, 2:09 am

tul tu encik balsa12...

aku ada baca dlm satu artikel dlm paper..org ni tulih dulu masa dia blaja dlm tahun

1970an dia kene blaja literature in english...so thats mean memang kene implement kan

bende ni untuk subjek yg banyak membaca...dari membaca depa akan tau sentence

structure n grammar...

kalu math n science rasanya tak kisah rasanya pasal grammar especially...
Back to top Go down
View user profile
AkuNie
Guru Besar
Guru Besar
avatar

Posts : 111
Join date : 2008-03-18
Age : 32

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   24th March 2008, 2:00 pm

Bagi aku ETeMs ni bagus...sebab esok bila dah besor...bebudak nie dah masuk U....amik plak medik ke engineering ke..bahan sume lam BI...dari skang la nak besakan diri dgn bahasa penjajah nie.. Very Happy
Back to top Go down
View user profile
AkuNie
Guru Besar
Guru Besar
avatar

Posts : 111
Join date : 2008-03-18
Age : 32

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   27th March 2008, 12:48 pm

Mengapa tiada yang respond sudah ini isu?sume bincang lain isu ka?pening juak kepalak ku..
Back to top Go down
View user profile
erina
Moderator Forum
Moderator Forum
avatar

Posts : 249
Join date : 2008-03-05
Age : 35
Location : kuantan,pahang

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   27th March 2008, 8:25 pm

aku rasa cegu2 etems nih kene disediakan awal2 lagi..jgn hengat bahasa bleh blaja dalam masa 2 minggu jer... Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
AkuNie
Guru Besar
Guru Besar
avatar

Posts : 111
Join date : 2008-03-18
Age : 32

PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   28th March 2008, 11:46 am

Jap..jap...jgn samakan kita dgn sekolah cina..walaupun diorang kat sekolah banyak belajar dalam bahasa cina walaupun ETEMS....tapi kat rumah diorang speaking omputih...so tak der masalah...kita nie kalau kat sekolah guna fully BM kesian juga bebudak....kat rumah pun ckp melayu...so tak de improvement dlm bahasa len...apa pun ni pendapat peribadi aku...terpulang dgn pendirian memasing..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Bagus ke ETEMS?   

Back to top Go down
 
Bagus ke ETEMS?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» silsilah Yesus yang begitu membingungkan
» Budidaya Burung Perkutut

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Komuniti Pendidikan Kuantan :: Perkara Am :: Sembang ETEMS-
Jump to: